Το σύστημα ταχείας προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές γνωστό ως RASFF (Rapid alert system for food and feed) της ΕΕ ανέλυσε τρόφιμα και εντόπισε ποιο είναι το πιο μολυσμένο ψάρι στον κόσμο.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας του RASFF, ο τόνος και τα παράγωγά του εντοπίστηκε ότι είναι κατά 16,66% το πιο μολυσμένο ψάρι ενώ ακολουθεί ο ξιφίας με ποσοστό της τάξης του 15,98%. Η έρευνα του RASFF παίζει ζωτικό ρόλο στην προστασία της υγείας των καταναλωτών καθώς ενεργοποιεί την άμεση αντίδραση, μεταξύ αυτών και ανάκληση προϊόντων που θεωρούνται επικίνδυνα για τους καταναλωτές.
Τα πιο μολυσμένα ψάρια σύμφωνα με την έρευνα
Από τις ειδοποιήσεις που ανακοίνωσε ο RASSF, η πιο συχνή αφορούσε στον τόνο σε ποσοστό 16,66%, ακολουθεί ο ξιφίας με 15,98%, ο σολομός με 8,23%, το σκουμπρί με ποσοστό 4,48% και ο καρχαρίας με ποσοστό 3,77%.
Οι βασικοί κίνδυνοι για το ψάρι είναι τα βαριά μέταλλα με ποσοστό 26,34%, παθογενείς μικροοργαισμοί με ποσοστό 15,42%, οι χαμηλοί ή ανεπαρκείς έλεγχοι με 11,46%, παρασιτικές ενοχλήσεις σε ποσοστό 10,87%, βιολογικοί ρύποι με ποσοστό 10,43%, υπολείμματα κτηνιατρικών φαρμάκων με ποσοστό 5,17% και συνολικά οι παράγοντες με 3,44%.
Η έρευνα αποκάλυψε ακόμα ότι το 27% των ειδοποιήσεων για τα ψάρια κατηγοριοποιήθηκαν ως σοβαρές, ενώ οι ανακλήσεις εκπροσωπούν το 28,7% και 25,6%, αντίστοιχα.
Για τον τόνο, τον ξιφία, τον σολομό και το σκουμπρί σχεδόν τα 37,57%, 85,75%, 75,54%, και 50,49% όλων των ειδοποιήσεων σχετίζονται με ισταμίνη, υδράργυρο, Λιστέρια η μονοκυτταρογόνος και ανισακίαση, αντίστοιχα.
Πού εντοπίστηκαν τα πιο μολυσμένα ψάρια σύμφωνα με την RASFF
Σύμφωνα με την συγκεκριμένη έρευνα, που διεξήχθη από το 2000 ως το 2022, από τις 6.808 ειδοποιήσεις για ψάρια ή παράγωγα ψαριού, βρέθηκε ότι η Ισπανία ήταν η χώρα με τις περισσότερες ειδοποιήσεις με ποσοστό 14,66%. Ακολούθησε το Βιετνάμ με ποσοστό 7,70%, το Μαρόκο με 5,35%, η Κίνα με 4,48% και η Ινδονησία με ποσοστό της τάξης του 4,02%.