Στο τραπέζι του Πάσχα κάνουμε συχνά υπερβολές με αποτέλεσμα στο τέλος να μένει πολύ φαγητό που κανείς δεν μπορεί να φάει.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των αυγών: Ξεκινάμε να τσουγκρίζουμε και συχνά κάποιος θα πάρει και δεύτερο (ακόμη και τρίτο αυγό) που μετά δεν μπορεί να καταναλώσει.
Εφόσον όμως τσουγκρίσουμε και ξεφλουδίσουμε ένα βραστό αυγό, αυτό πρέπει αμέσως να καταναλώνεται, ενώ εάν δεν έχουμε αφαιρέσει τα τσόφλια, μπορούμε να το κρατήσουμε στο ψυγείο έως και μια εβδομάδα.
Τι σημαίνει λοιπόν αυτό; Πως τα βραστά αυγά διατηρούνται στο ψυγείο πολύ λιγότερες ημέρες από τα ωμά, που μπορούν να αντέξουν από τρεις έως και πέντε εβδομάδες μετά την αγορά. Αυτό σύμφωνα με τους ειδικούς συμβαίνει επειδή καθώς βράζουμε τα αυγά, το τσόφλι αποδυναμώνεται αφήνοντας γυμνούς πόρους, από όπου μπορούν να εισέλθουν βακτήρια και να μολύνουν το εσωτερικό του αυγού.
Το συμπέρασμα είναι λοιπόν πως φέτος το Πάσχα ήρθε η ώρα να βάψετε τόσα αυγά όσα πιστεύετε ότι θα φαγωθούν το πολύ μέσα σε μία εβδομάδα.
Γιατί τα βραστά αυγά γίνονται συχνά... πράσινα;
Σίγουρα θα σας έχει τύχει - ειδικά με κόκκινα αυγά - να εντοπίσετε ένα παράδοξο πράσινο χρώμα μεταξύ κρόκου και ασπραδιού.
Ο αποχρωματισμός αυτός συναντάται στα πολύ βρασμένα αυγά κι είναι το αποτέλεσμα μιας χημικής αντίδρασης μεταξύ του θείου στα ασπράδια και του σιδήρου στους κρόκους.
Μια συμβουλή για να αποφύγετε αυτόν το χρωματισμό στα πασχαλινά σας αυγά, είναι τα βράσετε σε χαμηλότερη θερμοκρασία και να προχωρήσετε στην άμεση ψύξη τους.